- Equipaments de la FMCS
- Plànol de la FMCS
- Estabulari
- CEEA
- Espai d’estudis clínics
- Sala de descans i lactància
Equipaments de la FMCS
Equipament | Contacte |
---|---|
Sala de congeladors |
Avaries/reparacions: Carolina Silvera. Coordinació i alarmes: Celeste Di Paolo 977 75 9339 |
Aigua destil·lada i aigua Milli-Q |
Avaries/reparacions. Carolina Silvera: carolina.silvera(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9339 |
Màquina de gel |
Avaries/reparacions. Carolina Silvera: carolina.silvera(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9339 |
Servei de gasos tècnics i nitrògen |
Celeste Di Paolo: celestegisela.dipaolo(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9339 |
Labotarori polivalent, laboratori de tècniques alimentàries i labotari de bioquímica |
Elena Montero: elena.montero(ELIMINAR)@urv.cat 2 8868 |
Laboratori de toxicologia, laboratori de fisiologia i L3003 |
Anabel Díez: anaisabel.diez(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9380 |
Laboratori de microbiologia i L3002 |
Carme Santmartí: mdelcarme.sanmarti(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9336 |
Laboratori d’histologia, laboratori d’anatomia humana i L3001 |
Sílvia Olivé: silvia.olive(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9336 |
Laboratori de campanes i cultius cel·lulars |
Josefa Girona Tell: josefa.girona(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9367 |
Laboratori de farmacologia |
Vanessa Sánchez: vanessa.sanchez(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9335 |
Informàtica, SAU (Servei d'Atenció a l'Usuari) |
Via intranet (manteniments): SAU. Per correu: cau(ELIMINAR)@urv.cat 0 900 808 940 |
Estabulari |
Celeste Di Paolo: celestegisela.dipaolo(ELIMINAR)@urv.cat 977 75 9339 |
Estabulari
La Unitat d'Experimentació Animal de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut és a l'edifici 0 de la tercera planta de la Facultat i té una superfície de 220 m2.
La instal·lació està destinada a la cria i manteniment d'animals que han de ser utilitzats en procediments i experimentació pels investigadors de la Facultat, de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.
Ha estat dissenyada i construïda segons la normativa que la Generalitat de Catalunya estableix al Decret 214/97, de 20 de juliol, i consta com a inscrita al Departament de Medi Ambient amb el núm. T9900003.
Instal·lacions
La Unitat disposa de quatre zones d'estabulació independents on es poden allotjar diferents espècies d'animals (petits rosegadors) i dues zones d’aclimatació o quarantena amb condicions de temperatura, humitat i cicles de llum/foscor controlats.
La instal·lació també consta de dues sales d’operacions amb línia de CO2, un laboratori equipat per fer-hi proves de comportament (laberint aquàtic, gàbies per a proves de five choices, càmeres de detecció i enregistrament del moviment dels animals, etc.), gàbies metabòliques i equips d'avaluació de l'activitat motora, a més d’una zona de rentatge i un magatzem.
Pot usar les instal·lacions tot el personal investigador degudament acreditat i vinculat a procediments de recerca amb animals d'experimentació de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut o dels hospitals universitaris Sant Joan de Reus i Joan XXIII de Tarragona. El personal usuari d'aquesta unitat ha d'estar acreditat per la Generalitat de Catalunya.
Personal
- Veterinari i assessor de benestar: Hernán Serna
- Responsable: Celeste Di Paolo
- Cuidadors: Esperanza Chernichero i Juan Valencia
- Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h
- Telèfon: 977 75 9339
- Adreça: Sant Llorenç, 21. 43201 Reus
Funcions
La Unitat d'Experimentació Animal, equipada amb les instal·lacions adequades per oferir suport a la recerca, té com a finalitats:
- Criar i mantenir els animals destinats a ser utilitzats en procediments d'experimentació.
- Assegurar la cura adequada dels animals i controlar-ne el benestar i l’estatus sanitari.
- Vetllar per l'aplicació dels criteris de les tres erres: reducció, refinament i reemplaçament de l’ús d'animals destinats a ser utilitzats en procediments.
- Assessorar i donar suport tècnic als usuaris.
- Garantir que es compleixin totes les normes ètiques i legals establertes en la legislació vigent a la Unió Europea, a l’Estat Espanyol i a Catalunya.
Acreditació per la manipulació d’animals d’experimentació
En aquest espai trobareu les instruccions per sol·licitar la convalidació de les acreditacions antigues (cuidador/a, experimentador/a i investigador/a) i adaptar-les a la nova legislació. Es un tràmit OBLIGATORI per tots els investigadors que vulguin MANTENIR L’ACREDITACIÓ.
El 2023, totes les acreditacions que no estiguin en el nou format deixaran de ser vàlides, obligant a l’investigador a realizar un nou curs de formació i el corresponent treball sota supervisió per tornar a acreditar-se.
Us informem que, per tal de poder considerar anàloga la qualificació del personal usuari d'animals d'experimentació del vostre centre, acreditats d'acord amb el Decret 214/1997, amb la/les funció/ns corresponents segons l'Ordre ministerial ECC/566/2015, de 20 de març, per la qual s'estableixen els requisits de capacitació que ha de complir el personal que manipuli els animals utilitzats, criats o subministrats amb finalitats d'experimentació i altres fins científics, incloent-hi la docència, les persones interessades poden sol·licitar l'obtenció d'un nou certificat.
Per a les persones que tinguin previst exercir aquestes funcions fora de Catalunya, aquesta sol·licitud és especialment rellevant. En cas contrari disposeu actualment fins al 2 d'abril de 2023 per sol·licitar-ho, tenint en compte que en aquesta data s'haurà de demostrar al mateix temps la formació continuada.
La petició es pot presentar de forma telemàtica seguin l'enllaç:
http://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Peticio-generica?moda=1
INSTRUCCIONS:
- Obtenir el formulari (fer clic en l'apartat "per internet") que cal presentar per a la tramitació telemàtica:
- Aquesta sol·licitud ha de dirigir-se:
- Departament: Departament de Territori i Sostenibilitat
- Tema: Medi Ambient
- Subtema: Animals domèstics i exòtics
Per a qualsevol aclariment o informació addicional contactin amb la responsable d’estabulari del centre o amb la Secció de Protecció dels Animals de Companyia, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Departament de Territori i Sostenibilitat.
Legislació i guies
L'objecte de la legislació és protegir els animals que s'utilitzen o es destinen a ser utilitzats amb finalitats experimentals, científiques o educatives, per tal d'evitar que se'ls pugui causar cap tipus de dolor o patiment injustificats.
EUROPEA:
Directiva 2010/63/UE, de 22 de setembre de 2010, relativa a la protecció dels animals utilitzats per a fins científics.
Recomanació de la Comissió, de 18 de juny de 2007, sobre les línies directrius relatives a l'allotjament i la cura dels animals utilitzats per a experimentació i altres fins científics.
Protocol d'esmena, de 7 de juliol de 1998, al Conveni europeu sobre protecció dels animals vertebrats utilitzats amb fins experimentals i altres fins científics.
Instrument de ratificació del conveni europeu sobre protecció dels animals vertebrats utilitzats amb finalitats experimentals i altres finalitats científiques, fet a Estrasburg el 18 de març de 1986 (BOE 25 d’octubre de 1990).
ESPANYOLA:
Reial decret 1386/2018, de 19 de novembre, pel qual es modifica el Reial decret 53/2013, d’1 de febrer, pel qual s’estableixen les normes bàsiques aplicables per a la protecció dels animals utilizats en experimentació i altres fins científics, incloent-hi la docència.
Ordre ECC/566/2015, de 20 de març, per la qual s’estableixen els requisits de capacitació que ha de complir el personal que manipuli els animals utilitzats, criats o subministrats amb finalitats d’experimentació i altres fins científics, incloent-hi la docència.
Llei 6/2013, d’11 de juny, de modificació de la Llei 32/2007, de 7 de novembre, per a la cura dels animals, en la seva explotació, transport, experimentació i sacrifici.
Reial decret 53/2013, d’1 de febrer, pel qual s’estableixen les normes bàsiques aplicables per a la protecció dels animals utilizats en experimentació i altres fins científics, incloent-hi la docència.
Llei 32/2007, de 7 de novembre de 2007, per a la cura dels animals, en la seva explotació, transport, experimentació i sacrifici.
CATALANA:
Decret 164/1998, de 8 de juliol, de modificació del Decret 214/1997, de 30 de juliol, pel qual es regula la utilització d'animals per a experimentació i per a altres finalitats científiques (DOGC 2680, publicat el 14/07/1998).
Decret 286/1997, de 31 d’octubre, de modificació del Decret 214/1997, de 30 de juliol, pel qual es regula la utilització d'animals per a experimentació i per a altres finalitats científiques (DOGC 2518, publicat el 14/11/1997).
Decret 214/1997, de 30 de juliol, pel qual es regula la utilització d'animals per a experimentació i per a altres finalitats científiques (DOGC 2450, publicat el 07/08/1997).
Llei 5/1995, de 21 de juny, de protecció dels animals utilitzats per a experimentació i per a altres finalitats científiques (DOGC 2073, publicat el 10/07/1995).
Comitè Ètic Experimentació Animal (CEEA)
El Comitè Ètic d'Experimentació Animal és l'òrgan encarregat de vetllar pel benestar dels animals d'experimentació. És un comitè amb experiència i coneixements i amb unes instal·lacions i uns procediments d'experimentació.
Membres del CEEA:
Dr. Francesc Sureda (president)
Dra. Esther Rodríguez
Dr. Javier Capilla
Dra. Teresa Colomina
Dra. Fàtima Sabench
Dra. Maria del Mar Rodriguez
Dra. Celeste Di Paolo
Sr. Hernán Serna
Contacte amb el CEEA:
Dra. Celeste Di Paolo (celestegisela.dipaolo(ELIMINAR)@urv.cat): 977 75 9339
Funcions:
- Assessorar el personal que s'ocupa dels animals sobre qüestions relacionades amb el benestar dels animals pel que fa a la seva adquisició, allotjament, cura i utilització.
- Assessorar el personal sobre l'aplicació del requisit de reemplaçament, reducció i refinament, i mantenir-lo informat sobre els avenços tècnics i científics en l’aplicació d'aquest requisit.
- Establir i revisar els processos operatius interns pel que fa al control, la comunicació i el seguiment de la informació relacionada amb el benestar dels animals.
- Assessorar sobre règims de reallotjament o adopció, incloent-hi la socialització adequada dels animals que s'han de reallotjar o donar-se en adopció.
- Elaborar l'informe referit a l'article 33.1 del Reial decret 53/2013, i fer el seguiment dels projectes tenint en compte el seu efecte sobre els animals utilitzats, així com determinar i avaluar els elements que contribueixen millor al reemplaçament, la reducció i el refinament.
- Vetllar per les necessitats d'equipament, materials, personal i formació continuada del personal de l'estabulari.
Documentació
- Inici o modificació d’un procediment
- Reconeixement i manteniment de la capacitació del personal que manipula animals per a l'experimentació
ESPAI D’ESTUDIS CLÍNICS
La Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (FMCS) posa a disposició de les persones que formen part de la seva comunitat universitària un espai específic per dur a terme algunes activitats relacionades amb estudis d’investigació. Les sales d’estudis clínics són uns espais dedicats a la investigació clínica amb humans i que comparteixen funció amb el treball de camp d’altres activitats docents de la FMCS. Ofereix als investigadors l’espai necessari per a l’adequada realització i seguiment d’estudis clínics i projectes d’investigació de la FMCS.
Documentació
SALA DE DESCANS I LACTÀNCIA
La Facultat de Medicina i Ciències de la Salut disposa d'un espai de descans per al PDI i el PTGAS, que inclou una zona destinada a necessitats de lactància. Aquest espai específic està equipat amb mobiliari i electrodomèstics, pensat per a compartir moments de relaxació i convivència. Les persones usuàries de la sala hauran de fer un bon ús de les instal·lacions, mantenir l'espai ordenat i assegurar-se que estigui sempre en les millors condicions